Stege Skibsværft Logo

At ælte med fødderne

Leræltere

Er rare at have, men bestemt ikke nødvendige.
Keramikere har klaret sig siden tidernes morgen med deres hænder og fødder. Det bliver praktiseret over hele jorden også den dag i dag, også i i-lande.

Her er eksempler på håndæltningsmetoder. Fra den europæiske andenæbsæltning over den orientalske snegl til skær og smadr.


En fremragende præsentation af orientalsk håndæltning af Hsin-Chuen Lin som også har videoer om tilvirkning af redskaber til drejning og selve kunsten at dreje.

 

En visuel præsentation af "stack and slam" så man kan se hvordan leret bliver homogent.

 

Stack and slam i fuld hastighed af Michael Wendt

Traditionel dansk æltning udført af Dorte Visby

Synes du dog ikke det bringer dig nærmere nirvana at stå og ælte ler den lange dag og har du indlagt strøm, så kan det gå temmelig hurtigt og smertefrit med en æltemaskine.

Det springende punkt er funktionalitet i brug og rengøringen derefter.
Du skal sikre dig at din lerælter er nem at komme til at gøre rent, at den er bygget af rustfri materialer, medmindre du er en af dem der sætter pris på jernpletter i din snehvide porcelæn.

Vi fører fire af Shimpos modeller

Lerælter Shimpo NRA 04

Shimpo NRA 04/04S

De to mindre fra Shimpo adskiller sig kun i at kappen på S modellen er i rustfri stål. De har en behagelig lille størrelse.

Lerælter Shimpo NVA 04S

Shimpo NVA 04S

Den store har også vakum kammer hvis man mener man ikke kan leve uden.

Shimpo NVS 07

Det helt store skrummel er en mikser og ælter med vakuum. Så vidt jeg er orienteret er den et japansk modvar til de amerikanske Peter Pugger maskiner jeg desværre ikke kan få lov til at sælge.