Keramik-Keramik værktøj der virker

Keramikovne

Keramikovne idag er i denne del af verden for det meste lig med elektriske ovne. De er nemme, for man kan bare stille dem og så glemme dem indtil temperaturen er faldet. Men det er desværre bare ikke helt rigtigt, ingen af de ovne jeg kender har foreløbigt kunne præstere at vurdere deres egne præstationer løbende. Hvorfor ville det være en gode ide? jo når du sætter et program for en ovn så kan du ikke være sikker på om ovnen rent faktisk kan præstere det du beder den om. Varmelegemerne kan være slidte, så stiger modstanden i dem og ovnen kan have svært ved at stige i temperatur i den hastighed du har sat den til. Termokoblingen kan måle galt pgaf. dårlige forbindelser eller forkert montering eller styringen kan have et problem.

Kegler

Pyrometriske kegler.

Så derfor brænder du altid med kegler i din ovn, for så ved du hvilket varmearbejde der er udført, ligegyldigt hvad din styring ellers fortæller dig. :)
Alternativet er at bede os om at komme og lave en kontrolmåling af din ovn med en kalibreret dataloggende måler. Det kræver et kighul i ovnen på min.

Det er en vigtig ting at huske: keglerne måler varme over tid = varmearbejde. Se video på youtube der forklarer. Så indtil der kommer rigtige intelligente styringer på markedet der kan tjekke sig selv så bliver du nødt til at holde øje med din ovn, ligegyldigt hvor dyr eller smart den så ellers ser ud.

Elovne

Elovne er simple ting, det er en skal af isolationssten, en ydre kappe af stål, nogle varmelegemer. Et pyrometer og en styring der basalt består af et meget simpelt kredsløb, nogle knapper og et relæ, enten mekanisk eller solid state. Relæet er det der slår strømmen til og fra, de er billige sager der virker.

RelæSSR Relæ

Mekanisk Relæ og Solid State Relæ

Det elektromekanisk relæ er økonomisk, sikker og enkel at bruge. Men det har begrænset levetid og er støjende når det slår til og fra. For at forlænge dets levetid, skal det skiftes ved langsommere tempo end ved et solid state relæ. Dette reducerer kontrolpræcisionen hvis ikke en PID styring anvendes.

relæ virkemåde

Hvordan et mekanisk relæ fungerer

SSR (solid state relay) - på dansk halvleder relæ, har teoretisk set en uendelig levetid når det anvendes korrekt. SSR kan slås til og fra ved højere frekvens for en nøjere kontrolleret temperaturstyring. Der er dog flere ulemper ved dette relæ. Fordi det er lavet af halvledere har det en begrænset indre modstand der vil få det til at varme op når de passerer strøm. Dette nødsager en køleprofil og en anden afskærmning med mulighed for konvektiv køling eller en blæser. SSR er også følsom over for spændingsudslag i strømmen. Det kan blive beskadiget af overspænding som følge af lynnedslag eller andet. Når SSR fejler er det normalt i den kortsluttede position hvilket får ovnen til at blive ved med at varme.
Bentrups styringer er enten sat op til mekaniske relæer (det vanlige) eller SSR og kan desværre ikke skiftes til det modsatte uden Bentrups hjælp.

 

varmelegemer

Varmelegemerne er justeret til ovnens størrelse, de er lavet af en tråd af jern-krom-aluminiums legering FeCrAl som er af en sådan beskaffenhed at den tåler temmelig meget varme over lang tid førend den går til. Er man fingernem og kan regne, kan man sno sine egne.
Læs mere om varmelegemer.

isoleringssten

Isoleringsstenene er keramiske sten med huller i. Jo mere varme de skal kunne tåle des mere aluminium består de typisk af. Aluminiumsoxid er meget stærkt og varmebestandigt i keramiske blandinger. IFB bliver de også kaldt hvilket er forkortelsen af Insulating Fire Brick. De fås i forskellige klasser hvor de bedst isolerende er de mest porøse og mindst stærke.
De sten der bliver anvendt i Kittecs ovne er nøje udvalgt gennem en serie af test hvor de mest holdbare er dem der anvendes i dag.

Pyrometer

Pyrometre er hele måleinstrumentet inklusive den termoføler som på engelsk hedder thermocouple, i teksterne her anvender jeg betegnelsen termokobling selvom den officielle danske term er termoføler.
En termokobling er en aktiv temperaturføler der uden hjælpeforsyning måler temperaturforskelle. Læs mere om termokoblinger og varmemåling i en keramikovn.